Στις ΗΠΑ μεταβαίνει την προσεχή εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να έχει συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη.
Με το ταξίδι αυτό ανοίγει ένας νέος κύκλος (είχε προηγηθεί αντίστοιχο ταξίδι τον περασμένο Απρίλιο) επαφών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την επενδυτική κοινότητα, με στόχο να παρουσιάσει την οπτική της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου για το ελληνικό χρέος, αλλά και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει διαρκείς συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις με επενδυτές, με στόχο να καταστήσει απολύτως σαφή τα όσα αποφάσισε το πρόσφατο Eurogroup.
Προς τον σκοπό αυτόν άλλωστε το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε και ανάλυση που παρουσιάζει τις εκτιμήσεις για την βιωσιμότητα του χρέους έως το 2032, αλλά και ώς το 2060, σύμφωνα με τις οποίες οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε όλο αυτό το διάστημα χαμηλότερες του 20% του ΑΕΠ. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι η επάρκεια του «μαξιλαριού» των 24,1 δισ. φτάνει μέχρι τα 4,8 χρόνια.
Έξοδος στις αγορές, εξαγορά χρέους
Αν και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για τις επόμενες εξόδους στις αγορές δεν έχει καταρτιστεί, οι επερχόμενες συναντήσεις Τσακαλώτου στις ΗΠΑ θα παίξουν τον ρόλο τους. Εντός του σχεδιασμού αναμένεται να τεθεί και το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή εξαγοράς μέρους του χρέους της χώρα μας προς το ΔΝΤ. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο άνω του 3,5% γι’ αυτό το τμήμα του δανείου.
Στην ανακοίνωση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου αναφέρεται ότι 3,3 δισ. από τα 15 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να επιλεγεί και μεγαλύτερο ποσό, ενώ σειρά θα λάβουν και αντίστοιχα της ΕΚΤ που είναι πιο ακριβά.
Την επόμενη εβδομάδα τα 15 δισ.
Την ίδια ώρα, κατά την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έγκριση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ της 4ης αξιολόγησης. «Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM θα εξετάσει την Πέμπτη (12 Ιουλίου) την έγκριση του Συμπληρωματικού Μνημονίου Συμφωνίας με την Ελλάδα» και «η Κομισιόν πρόκειται να υπογράψει το συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας εξ ονόματος του ESM μετά την έγκρισή του από το διοικητικό συμβούλιο» ανακοίνωσε χθες ο ESM.
Πρόκειται στην πράξη για την τελική έγκριση των νομικών κειμένων που συνοδεύουν τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup και αφορούν την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Αγουρίδης – ΑΥΓΗ